"Almliesl", het origineel

© MTS Austria GmbH Vakantie in een appartement, hotel of vakantiehuisje - dat kent u al. Comfortabele vakantiehuizen worden als almhutten aangeprezen omdat ze in de Oostenrijkse Landhuisstijl zijn gebouwd. Ook "Almliesl" heeft vakantiehuizen, boerderijen en vakantieappartementen in het programma. Wij omschrijven ze ook als zodanig, want „Almliesl“ heeft ook het origineel: echte almhutten – almhutten, die leven. Almhutten, die - als ze konden - veel verhalen hebben te vertellen ...

© MTS Austria GmbH
Wat is een almhut?

De almhutten werden oorspronkelijk door boeren gebouwd, die een eigen almgebied hadden.

meer ...

© MTS Austria GmbH Tegenwoordig worden deze hutten niet of nauwelijks meer gebruikt en enkele boeren willen deze hutten ook voor vakantiegasten toegankelijk maken. Wie dus terug naar de natuur, naar het oorspronkelijke wil, voor die is een huttenvakantie met "Almliesl" precies het juiste. Geen almhut lijkt op de andere, elke hut heeft haar eigen speciale karakter. Het hart van elke hut is de gastenkamer, oftewel „Stube“. Een gezellige zithoek, een eenvoudige keuken en een kachel om te stoken en te koken. Als "koelkast" dient de waterbron voor de hut met glashelder drinkwater. Douche en WC zijn bij vele hutten ingebouwd, maar vaak is er slechts een „plumpsklo“.

© MTS Austria GmbH
Hoe werkt de energievoorziening in een almhut?

De energie is meestal afkomstig van stroom of gas.

meer ...

© MTS Austria GmbH Vele hutten hebben hun eigen energiebron via een aggregaat of zonnecollectoren, andere hebben slechts een houtkachel en kaarslicht. Met de keuze van de hut kunt u zelf bepalen hoe dicht bij de natuur het wordt. In ieder geval is het aan te raden om kaarsen, zaklampen, aanstekers en lucifers mee te nemen op vakantie. De stroomverzorging kan door natuurlijke oorzaken worden beïnvloed, het gas kan opgaan. De romantische sfeer wordt daardoor verhoogd.

© MTS Austria GmbH
Hoe gedraag ik me in de bergen?

Wanneer u uw vakantie in de bergen doorbrengt, betreedt u de levensruimte van vele planten en dieren.

meer ...

© MTS Austria GmbH In deze levensruimte moet men zich met respect ophouden, om gevoelige vegetatiezones te beschermen. Vermijdt onnodige lawaai en laat geen afval liggen. Almhutten horen bij het landschap en worden ook zo door de dieren waargenomen. Ze komen dan ook tot aan het huis. Vooral het vee op de weides is nieuwsgierig en ruikt en knabbelt er op los. Laat daarom niets liggen en bescherm uw auto, zodat het niet als schuurboom wordt gebruikt.

© MTS Austria GmbH
Waar moet ik bij het vertrek op letten?

De meeste toeritten naar de hutten zijn inmiddels goed onderhouden.

meer ...

© MTS Austria GmbH De meeste hutten zijn met elke normale auto zonder problemen te bereiken. Wanneer u met een sportwagen wilt komen, of indien uw auto weinig bodemvrijheid heeft, vraagt u het beste bij de "Almliesl" centrale, of men probleemloos tot aan de hut kan rijden. ’s Winters is het meenemen van sneeuwkettingen voor alle hutten die niet in het dal liggen, noodzakelijk. Na sterke regenbuien in de zomer moet u vooral op de toestand van de wegen letten. Wanneer huizen en hutten alleen met een terreinwagen of te voet bereikbaar is, staat dit bij de omschrijving vermeldt.

© MTS Austria GmbH

U heeft uw vakantieonderkomen precies zo voorgesteld?

Dan let u bij de beschrijving op de symbolen "puur natuur" en "landelijk".